Saab 92H Motorhome Saab 92H Motorhome
Ooit, in een ver verleden (1963 om precies te zijn) heeft Saab twee campers gebouwd. Deze campers, Saab 92H genoemd, waren gebaseerd op de... Saab 92H Motorhome

Ooit, in een ver verleden (1963 om precies te zijn) heeft Saab twee campers gebouwd. Deze campers, Saab 92H genoemd, waren gebaseerd op de Saab 92 en werden dus aangedreven door de twee cilinder twee takt motor van krap 28 pk. Veel te weinig voor het enorme gewicht van deze rijdende caravans, waardoor ze nooit door de keuring zijn gekomen en uiteindelijk geëindigd zijn als jagershutjes, ergens in de bossen van Zweden. Tijdens een houthaksessie werd per ongeluk een gedeelte van het dak van één van de twee Saabs er af gerost. Mooi moment om de Saabs te gaan restaureren. Van die restauraties is uitgebreid verslag gedaan op deze site, maar helaas is alles in het knäckebröds en er zijn dagen dat ik die taal niet machtig ben. Maar goed, gelukkig barst het op de site wel van de foto’s, waarvan hieronder een selectie (nu met lightbox gallery!). Onder de gallery ook een jijbuisfilmpje, met wat extra foto’s en bewegend beeld waarop goed te zien is in welke staat de Saabs verkeerde toen ze uit het bos werden getrokken.

  • 8000rpm

    12/02/2012 #1 Author

    Moet je voorstellen: je ziet een auto met caravan tegemoet komen. De auto gaat rechtdoor, de caravan slaat af…dan hou je de broek vast niet droog.

    Blijft een apart geluid die 2-takters. Mijn vader heeft vroeger een DKW 1000S gehad, was gebruikt in de racerij, elke cilinder eigen ontsteking etc. Ding reed 1:3, maar haalde wel de 200. Paar jaar terug tijdens een oldtimerrally achter een Saab v4 gereden…dat ruik en hoor je goed.