Tour de France Tour de France
Afgelopen zomer heeft HotRoth een kleine Tour de France gedaan, opzoek naar oud Frans blik. Want met het roesten in de folder zat het... Tour de France

Afgelopen zomer heeft HotRoth een kleine Tour de France gedaan, opzoek naar oud Frans blik. Want met het roesten in de folder zat het zo’n 30 jaar geleden wel goed in Frankrijk, dus erg veel oud blik rijdt er niet meer rond in la Douce France. Gelukkig begint men in Frankrijk inmiddels ook te beseffen dat de Franse auto-industrie destijds een hoop mooie creaties in elkaar heeft geknutseld. Tijd voor een klein overzicht van wat ik daar zoals tegen ben gekomen. Hier en daar zitten er wat buitenlanders tussen (Duits en Italiaans) en ontzettend veel Méhari’s. Maar het absolute hoogtepunt was toch wel de in bijzonder goede staat verkerende Renault 4 Plein Air die van Serge Gainsbourg is geweest en nu van een gepensioneerde kapper uit Parijs, die de helft van het jaar op Ile de Ré woont. Na gevraagd te hebben of ik wat foto’s mocht schieten, werden we vervolgens getrakteerd op een tour over het eiland in de Renault. Chronologisch zijn de foto’s geschoten in Meursault, Lourmarin en omgeving, Collioure en omgeving (waar onder een stukje Spanje) en Ile de Ré. Het was erg fijn!

 • Frisco

  07/09/2011 #1 Author

  Leuke 203 om op te knappen. Het is trouwens bizar om te zien hoeveel mooie auto’s nog gewoon staan weg te roesten in een oude schuur.

  • Roth

   07/09/2011 #2 Author

   Schokkend inderdaad. Maar het lijkt er op dat ze in Frankrijk de waarde van die dingen nu ook eindelijk beginnen te waarderen. Als in dat ik nog nooit zo veel oude Franse auto’s heb zien rijden als dit jaar.

 • pedigree

  08/09/2011 #3 Author

  Die R4 Plein Air heerst! Ik heb tijdens onze vakantie in de Pyreneeën ook nog een R4 Sinpar gezien.

  • Roth

   08/09/2011 #4 Author

   Heerst! Frisco ziet ze nog wel eens te koop staan. Zal wel onbetaalbaar zijn inmiddels.
   http://retecool.com/post/waarom-kopen-als-je-kan-bouwen#c216084

   Die 80 jarige kerel van die Plein Air was echt geweldig. Geen woord Engels en maar ouwehoeren tegen me over die auto. Gelukkig sprak hij accentloos Frans en was ‘ie redelijk te verstaan, maar echt… gast, relaxt! Hij vroeg zelfs nog of ik zelf even wilde rijden, maar dat heb ik afgeslagen. Nog nooit in een R4 gereden namelijk en geen flauw idee hoe die stuurschakeling werkt

   • jandoe1000

    08/09/2011 #5 Author

    Beste Roth,
    Dat is een hele interessante plein air. Zou je me in contact kunnen brengen met de eigenaar? Ik zou het wagentje graag registreren in het officiele plein air register van http://www.renault4pleinair.com
    Je vindt daar ook een filmpje van Serge Gainsbourg en Jane Birkin in een plein air!
    Je zou beslist eens in een R4 moeten rijden. Het rijdt super!

   • Roth

    08/09/2011 #6 Author

    Hey Jandoe1000. Ik heb geen NAW gegevens van de beste man, maar in de zomer woont hij in ieder geval in Le Bois Plage en Re op het eiland Ile de Re. Hij woont in de winter in Parijs en is ergens in de 80. Ik zal in google maps opzoeken welk huis het is (of althans, welke garage). Die youtube link staat ook al in m’n post van hier boven.

   • Roth

    08/09/2011 #7 Author

    hopla, de exacte locatie van z’n garage in le bois plage en re.
    http://maps.google.nl/maps?q=46.187567,-1.398609&hl=nl&t=h&z=16&vpsrc=0

    Het woonhuis lag aan de weg, maar ik ben alleen in z’n garage geweest

   • jandoe1000

    15/09/2011 #8 Author

    Dat is super. Ik zal eens zien of ik bij gelegenheid bij hem langs kan gaan. Zal ook proberen om een briefje te sturen. Als het wat wordt zal ik dat nog melden. Leuke site trouwens!

   • Roth

    15/09/2011 #9 Author

    thanx voor het compliment. Ik ben benieuwd of je hem te pakken krijgt, zou geweldig zijn. succes!

 • pedigree

  08/09/2011 #10 Author

  Toevallig is de R4 de eerste auto waar ik ooit in heb gezeten. Overigens ook de eerste en enige auto die senior ooit nieuw gekocht had. Gelijk daarna naar Noorwegen op vakantie, stukken krijgen (want Frans) en niemand die ooit een Renault 4 had gezien, laat staan had gerepareerd 😀

  Maar mocht ik ooit op de één-of-andere manier aan een leuk sommetje extra financieel geld geraken, dan lijkt me zo’n Plein Air of Mehari een geweldige “weekend-auto”.

 • Roth

  08/09/2011 #12 Author

  Geweldig als weekend auto. Enige nadeel is dat je absoluut een garage of ander soortige droge opslag voor die dingen moet hebben. Nou roest een mehari niet erg snel met z’n kunststof body, maar een hele winter buiten laten staan is niet echt goed voor het bakkie.