De Citroën DS van Romain Mellard De Citroën DS van Romain Mellard
Op de één of andere manier heeft Citroën een soort status aparte binnen het oldtimer circuit. Waar je vrijwel elk ander merk zonder problemen... De Citroën DS van Romain Mellard

Op de één of andere manier heeft Citroën een soort status aparte binnen het oldtimer circuit. Waar je vrijwel elk ander merk zonder problemen kunt omkatten tot een dikke hotrod, is het bij Citroën per definitie een doodzonde wanneer je de zaag in het plaatwerk van een roestige Fransoos met Nederlandse roots zet.

Gelukkig bestaan er ook mensen als de in Nancy woonachtige Romain Mellard. Graag vertelde ik wat meer over de beweegredenen van Romain en de tijd die hij met liefde in zijn auto’s steekt, maar ik kan verder helaas opmerkelijk weinig informatie over Romain of zijn werkzaamheden vinden. Voor zo ver ik kan beoordelen lijkt het er op dat hij redelijk professioneel bezig is met het verherverbouwen van auto’s en dan met een lichte voorkeur voor Amerikaanse scheurijzers.

Ondanks deze voorkeur heeft Romain inmiddels bijna tien jaar geleden het plan opgevat om een Citroën DS te verhotrodden. Zoals al eerder vermeld is het aanpakken van elke willekeurige Citroën oldtimer al een schande, aan een DS mag je schijnbaar helemaal niet komen. Liefst ziet men deze auto zo origineel en ongerestaureerd mogelijk rondkarren.

Neuk jou gast! Aldus Romain, die met hetzelfde gemak de zaag in het dak (en eigenlijk vrijwel elk ander plaatwerkdeel van de DS in kwestie heeft gezet), maar de auto zelfs heeft voorzien van een volledig custom gebouwd balkenchassis. Waarom? Omdat anders het 6 liter grote LQ9 motorblok van General Motors niet goed in te passen valt. Dit motorblok wordt onder andere gebruikt voor de Cadillac Escalade, dus een Citroën DS moet met de beschikbare 345PK ook wel vooruit komen.

Zoals je op de foto’s kunt zien heeft Romain kosten noch moeite gespaard om zijn Citroën DS aan te pakken. Ik denk zelfs dat we wel kunnen stellen dat we hier over een volledig nieuw gebouwde auto kunnen praten zodra het apparaat klaar is, want het lijkt er op dat slechts alleen wat plaatwerk, koplampunits en bumpers origineel zijn, verder is alles met het handje gebouwd.

Ik zeg overigens bewust “zodra het apparaat klaar is”, want inmiddels vier jaar geleden was Romain voornemens om eind van dat jaar zijn DS klaar te hebben. Het moge duidelijk zijn dat deze dealdine niet is gehaald en dit dus helaas nog steeds Work in Progress is. De kans dat je een FFV T-SHirt van Henk opgestuurd krijgt lijkt aanzienlijk groter dan dat deze Hot Rod dit decennium nog de weg op gaat.

Hieronder nog wat extra foto’s van dit mega-project, inclusief een schets van hoe het uiteindelijk moet gaan worden.

Dit bericht is eerder op Retecool verschenen.

No comments so far.

Be first to leave comment below.