Carbagerun Update 3 Carbagerun Update 3
Leuk hoor, dat pimpen van de Carbagerun Tikibarbus (tot nu toe bestaat dat Pimpen vooral uit spullen verzamelen en ideeën uitwerken). Maar Het belangrijkste... Carbagerun Update 3

Leuk hoor, dat pimpen van de Carbagerun Tikibarbus (tot nu toe bestaat dat Pimpen vooral uit spullen verzamelen en ideeën uitwerken). Maar Het belangrijkste gedeelte van de run moet ook niet uit het oog verloren worden: In vijf dagen ruim 3000 kilometer rijden door warm en vooral slecht geasfalteerd Oost-Europa. Dan is het belangrijk dat de bus vooral technisch in orde is. Nieuwe banden en velgen zitten al in de pijplijn, remmen doen het perfect. Dus tijd om de motor maar eens aan een inspectie te onderwerpen.

Oud en stoffig, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Als de motor zou blinken, is het pas verdacht.

Hmmm, maar pikzwarte olie en dan ook nog eens veel te weinig. Dat kan niet goed zijn en dat is het dan ook niet. De olie ruikt ook verbrand, dus met een beetje pech heeft de laatste beurt in 1988 plaats gevonden.

Op naar de lokale autoonderdelenboer voor een luchtfiltertje, een oliefiltertje, 5 liter 10W40 motorolie en een lekbak. Het feest kan beginnen.

Luchtfiltertje vervangen is een stukje taart. deksel losschroeven, luchtfilter losschroeven, oud luchtfilter verwijderen, nieuw luchtfilter plaatsen, alles weer vastschroeven en deksel terugplaatsen. Gaat goed!

Maar daar kon je natuurlijk op wachten. De carterplug zit waarschijnlijk al ruim 20 jaar heerlijk vast op z’n plek en is niet van plan los te komen.

Dan maar naar de buurman die een metaalbedrijf met grof geschut heeft.

Carterplug weer even glad slijpen.

Moer er op lassen en draaien maar.

Win!

Next: het oliefilter. Het mag geen verrassing heten dat ook het oliefilter niet van plan was los te laten. Zelfs een schroevendraaier er dwars doorheen slaan hielp niet en zorgde alleen maar voor rommel.

Dan maar weer even terug naar de lokale autoonderdelenboer, om een oliefiltersleutel op te pikken. Altijd handig voor onderweg en succes (gelukkig) gegarandeerd!

En zie, het nieuwe oliefilter past als een eindbaas.

Tijd om de boel weer af te vullen en aangezien we toch zo professioneel bezig zijn, gebruiken we ook alleen maar professioneel gereedschap. We gaan niet voor minder tijdens de Carbagerun.

En hopla, de bus kan weer de vrieskou in voor een proefrit na z’n eerste beurt sinds 20 jaar. Als een zonnetje!